Noc básníků 2011 věnovaná Marii Juaně de la Cruz - třetí policejní razie

Noc básníků: „Konopí léčí rakovinu. Léčí i rakovinu naší země, korupci?!“


Publikováno v Týdeníku Prostějovska (redaktorka Pavla Dočekalová) v pondělí 29. srpna 2011 v den třetího policejního zásahu na výzkumnické farmě léčivého konopí v Ospělově (2009 - 2011), kde je pořádána manželi Dvořákovými z Olomouce a Spolkem přátel Ospělova (www.ospelov.eu) Noc básníků a provozován Biograf Kovárna. Žádost Evropské komisi k zastavení zločinů proti lidskosti, které české státní orgány odmítají šetřit, ač způsobily nemocným nezměrné utrpení a předčasnou smrt a škody v řádech stovek milionů korun najdete na www.konopijelek.cz


Ospělov - Hudbou, filmy a ryze ženskou poesií s výstavou „Labyrint kleptomanie a ráj srdce“ se 26. srpna 2011 představila v pořadí již čtvrtá Noc básníků v Ospělově na Bouzovsku. 
Hlavním pořadatelem je Spolek přátel Ospělova (www.ospelov.eu). Členem spolku je terapeut léčivého konopí Dušan Dvořák, který v Praze na Žižkově založil mezinárodní vědeckovýzkumné pracoviště Edukativní konopná klinika a již tři roky vydává nemocným léčivé konopí pěstované na výzkumnické farmě v Ospělově. 
Na výzkum léčby rakoviny léčivým konopím obdržela letos v dubnu „klinika“ grant Výboru dobré vůle nadace Olgy Havlové.


Kromě autorské i převzaté poezie produkované v komorní společnosti pod širou oblohou a filmových dokumentů „Jasná páka“ a „Rok konopí“, bylo rovněž možné zhlédnout instruktážní dokument Miloše Formana „Jak se kouří Joint“ a vyslechnout přednášku o léčivosti konopí, fytokanabinoidech a endokanabinoidním systému člověka přímo na výzkumnické farmě.

Krátce po devatenácté hodině večerní začal hlavní kulturní program. Jaromír Kafka zahájil Noc básníku výstavou a představil kromě tryptichu „Labyrint kleptomanie a ráj srdce“ autorskou plastiku „Orbis Cannabis Pictus a Viselec“ doplněnou obrazem Jany Dvořákové umístěným v rozvodné skříni pod plastikou s názvem “Don Panza jede do Čezska“.

Dušan Dvořák, jenž se na svém blogu http://dusandvorak.blog.respekt.ihned.cz/ jmenoval za velekněze cannabisové církve, zahájil klání básníků nesoutěžní tématickou básní palestinské poezie „Miláčku, chci ti dát tank“, symbolicky popisující netradiční dar milenců v odlesku síly, lásky a erotična. 
V hudebních mezičasech produkce mohelnické skupiny 4WD dokonale zastoupila Santanu, Doors a Dires Straits a tanec byl za teplého večera samozřejmostí.

Největší ohlas u odborné poroty vedené básníkem Petrem Palarčíkem sklidila báseň umělkyně Báry Bendové „Zvíře“, recitovaná Miriam Macků. 
Obě básnířky z rukou velekněze obdržely jako ocenění konopnou mast a konopný čaj, v dětské soutěži byla cenou čokoláda. „Snažili jsme se vybrat spravedlivě. Nebylo to snadné. Všechna díla byla na vysoké úrovni,“ řekl vedoucí poroty Petr Palarčík.  
Ti, kteří nezískali ocenění v recitaci, měli možnost zúčastnit se tomboly s konopnou čokoládou, konopným květem, konopným čajem a konopnou mastí, která zachrání končetiny diabetiků před amputací, jak je publikováno i s fotkami na webu „kliniky“.

Podle Dvořáka je právě rozličné zpracování léčivého konopí důkazem, že konopí má všestranné možnosti léčebných forem a konopí je kromě šetrného léčiva a potraviny (semeno a zelená sušina) všestranně využitelná hospodářská surovina. „Jmenoval jsem se po poradě s Královnou koloběžkou první a Spolkem přátel Ospělova veleknězem konopné církve ospělovských filantropů a mecenášů, která se opírá o pravidla obyvatel Ospělovska, takzvaných „Ospilů“. 
Jsme s touto rostlinou spjatí desetitisíce let a vstoupila nám až do genů, proto máme endokanabinoidní receptorový systém a jsme kromě českých zákonů a mezinárodních úmluv rovněž chráněni úmluvou OSN o právech původních obyvatel,“ uzavřel přednášku Dvořák.

Mluvit o pěstování konopí se Dušan Dvořák veřejně nebojí. Na podzim ve věci práva občanů na výzkum a práva občanů na svobodnou léčbu rozhodne Nejvyšší soud. 

„Říkáme přes tři roky premiérovi a celému parlamentu i prezidentovi, že máme zákony zneužívající policii, vraždící a mrzačící nevinné lidi a všichni si ze mě jen dělají srandu. Soud mi bude muset dát za pravdu. 

Pěstovat konopí je občanům dávno legální i bez povolení, což my jako členové odborné společnosti navíc od roku 2008 máme povoleno i s kulatým razítkem ministerstva vnitra. Řekl to již dvakrát Nejvyšší soud a jednou Ústavní soud v roce 2008 v jiných případech. Až soud rozhodne, nastane bohužel divoká legalizace, kterou jsem si však nikdy nepřál, a ČR bude platit miliardy za způsobené škody díky neplatnému zákonu z hlediska evropského práva,“ vysvětloval Dvořák.

Při Noci básníků pak řada hostů podepsala peticí cannabisterapeutů, vědců, lékařů a nemocných za léčivé konopí. Petici proti zneužívání policie proti nemocným podepsalo na Velký pátek 2008 celkem 77 odborníků a známých osobností včetně umělců jako Marta Kubišová, David Koller nebo Olga Sommerová.

Tři dny po Noci básníků na udání některého z ospělovských občanů přijela prostějovská policie a všechno léčivé konopí sklidila. Přestože o ochranu policie požádal Dvořák již v roce 2009 policejního prezidenta a policejní prezidium letos požádalo šetřit prostějovské orgány, konopí bylo nemocným v Ospělově již potřetí sklizeno. Razítko starostky obce, paní Grézlové, že je o pěstování léčivého konopí v Ospělově srozuměna, nikoho nezajímalo …

„Můžeme bojovat jen právně a kreativitou“, uzavřel Noc básníků s tradičními dozvuky policie Dvořák. Na výročí republiky 28. října 2011 chystá na Václavském náměstí v Praze veřejnou dočesnou léčivého konopí.