Noc básníků 2016, souhrnně k osmému ročníku festivalu

Pořadatelé a partneři


Cannabis is The Cure,z.s. (H.L.), Traviny Jas (J.V. a M.K), Konopná církev (2x D.D.), Rolls (2x J.K.), Ateliér ALF,z.s.(F.S.), Art Language Factory,z.s. (J.P.), Společenství podpory Olomoucké nadace filantropů a mecenášů, z.s. (J.D. a F.D.), Konopí je lék, z.s (R.D. a V.D), Allivictus (M.D), Sativa Medical (J.Š.), Konopex (M.K.) a zahradní restaurace Na rybníčku.






Stánek konopné církve (cca 50 rozhodnutí za 50 dní spáleno)


Upoutávky – stačí kliknout


Aj Dnes.cz  Noc básníků 2016   



Jsem z Olomouce - Noc básníků 2016


Organizace festivalu 
 
Ředitel, moderátor, koordinátor etc.
Dušan Dvořák


Dramaturg, hudebník, zvukař etc.
Jaroslav Vacl

Návrh plakátu
Jiřina Vaclová

Básníci
Seznam se jmény a poezií se nám ztratil v dešti od 4.30 – 16.00 hod. 

Hudba
Free Jazz Trio
Traviny Jas
Miky and Poetic band
Stará dobrá ruční práce
SFINKTERS PARTY live on YouTube

Porota Noci básníků
Petr Palarčík, Michal Rusek a Vlaďka Livingstone

Vedoucí poroty Petr Palarčík


Performance Senátní prekurzorová próza hoří a smrdí!


Dušan Dvořák, Jaroslava Bělíková a Martin Dindoš

Po 24.00 hodině a 00. 00 hod. okupačního 21. srpna byla spálena Senátní prekurzorová próza v cca 50 obálkách Dušanu Dvořákovi od justice a exekutivy za posledních 50 dnů 

Senát 8 Tdo 1231/2011: předseda Milada Šámalová, Věra Kůrková a Jan Bláha
Senát 6 Tdo 1493/2014: předseda Jan Engelmann, Ivo Kouřil a Vladimír Veselý
Senát 11 Tdo 181/2015: předseda Antonín Draštík, Karel Hasch a Stanislav Rizman
Senát 6 Tdo 323/2016: předseda Jan Engelmann, Marta Ondrušková a Ivo Kouřil

Ozvučení - silueta Matěje.
Hospodaření Noci básníků

Filantropie umění 
Rodina pořadatele, průvodce, moderátora a koordinátora festivalu Dušana Dvořáka cca 150 hodin práce na zajištění festivalu včetně spolupráce na zajištění propagace a prací na zpracování darů do tomboly (březen – srpen 2016).

21. 8. 2016: Tombola dary v hodnotě cca 15.000 Kč od Martina Dindoše (IQ Emulze a Allivictus), Dušana Dvořáka, Martina Kotaly a Jiřího Šedy (konopné masti, tinktury, semena, konopice, drcená loupaná semena a konopný protein), Jaroslavy Bělíkové (knihy) a majitele zahradní restaurace Na rybníčku (rum, vodka, brýle, blyščeky na pyščeky)

21. 3. 2016: Příspěvek 20.000,- zakladatele společenství a mecenáše Dušana Dvořáka skrze Společenství podpory Olomoucké nadace filantropů a mecenášů Kč (převod na/z transparentního účtu společenství ve všech směrech) hudebnímu režisérovi festivalu a kapelníkovi Traviny Jas na zajištění a vlastní ozvučení, zajištění, dopravu a vystoupení dalších 4 kvalitních hudebních kapel na Noci básníků a tištěnou propagaci Noci básníků 2016.

21. 8. 2016: Příspěvek Martina Dindoše, Martina Kotaly, Dušana Dvořáka, Jaroslavy Bělíkové a Jiřího Šedy skrze dary do tomboly (výtěžek) a prodej mastí a proteinu a semen předaný Dušanem Dvořákem majiteli zahradní restaurace Na rybníčku ve výši 2.500 Kč na zajištění stravy a pohoštění 5 hudebních kapel Noci básníků a zajištění pořadatelské služby a úklidu.
Jaroslav Vacl a Dušan Dvořák

Celková finanční bilance
Výsledek: - 6.900 Kč
Příjmy 15.900 Kč
Výdaje 22.500 Kč
Příjmy
Z tomboly: 2.700,- Kč
Z prodeje (konopných produktů): 1.100,- Kč
Z prodeje vstupenek: 13.100,- Kč
Finanční výdaje – krytí
Příspěvek, dary a vlastní činnost: 22.500,- Kč




--------------------------------
Doufám, že v červenci již bude konopná církev registrovaná, říká velekněz Dušan Dvořák



Autor: Martin Zíta | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika
Prostě tančím a jsem ráda
24.04.2016 18:21

Léčba konopím nachází ve společnosti zastánce i odpůrce. Jedním z nejhlasitějších bojovníků za legalizaci rostlin pro léčebné účely je Dušan Dvořák, který svou snahu dotáhl až do spirituálních rozměrů. Je veleknězem Evropské konopné církve, která se snaží získat posvěcení od státních orgánů, což by znamenalo povolení pěstování konopí. S pochopením se ale zatím příliš nesetkává.



Dušan Dvořák stojí za mnoha iniciativami, které se v minulosti pokoušely, případně stále pokouší prosadit konopí jako legální možnost léčby. Rostliny sám pěstuje na farmě v Ospělově nedaleko Olomouce, kde jeho úrodu pravidelně zabavují policisté. V posledních letech takto přišel o více než tři tisíce rostlin. Momentálně se Dvořák snaží registrovat Evropskou konopnou církev, která využívá konopí jako prostředek k modlitebním obřadům.

Výrobky s označením, že se jedná o konopné, k dostání jsou. V čem se liší od těch, které chcete prosadit vy?

Členové poroty Vladka Livingstone a Petr Palarčík
Na trhu chybí spoustu věcí. My přijdeme s něčím novým. Budeme mít modlitební předměty, žádné výrobky pro volný trh. Na konopí nahlížíme, jak nám legislativa a mezinárodní úmluvy a judikatura umožňuje a zahradnické pěstování je dle nás nejen rozumné, ekonomické a ekologické, ale i zákonné.

Nikdo se tím takto nezabývá?
Produkty jako kořen nikoho nezajímají, nechají se v poli nebo se vyorají. Přitom je to škoda, dá se s tím dělat spoustu věcí. Stonky se rovněž zpracovávají a mají velký užitek v řadě oborů, malopěstitelé je zpravidla rovněž vyhazují. Doufám, že se nám podaří prosadit názor, že se na zelené rostliny bude stát dívat s ohledem na zákon o návykových látkách jako na velkou kytici s klasy, než jenom jako na květ, který je potřeba izolovat a hovořit o konopí vědomě mylně a matoucně jako o marihuaně. Nebo označovat konopí nesmyslně technickým. Každé konopí je technicky i léčebně využitelné. Záleží na odrůdě a záměru. Když je však srovnávací výzkum na obsahy a poměry látek v konopí zakázán, jde to těžko. Konopí je omamné a neomamné, jak poznat neomamné konopí však nikdo v Česku neví, každý policejní orgán si dělá, co chce a v pátek se mnou bylo na Floře zahájeno desáté trestní řízení za posledních šest let. Policie totiž nemá žádnou normu, jak určit vzorek konopí k měření a nadřazenou unijní normu neuznává a rozdíly přitom mohou být až stonásobně odlišné na obsah účinné látky THC, která je sledovaná.

Církev tedy nebude nic dávat na trh?
Návštěvnící Noci básníků měli k dispozici krásnou louku
Naše idea je, že si uděláme vlastní obchodní společnost, pokud půjde něco na trh, evropský trh. Společnost by založila také digitální univerzitu, pokud se vše podaří. Poznání z výzkumu se může uplatit na trhu konkrétní země, ale současná legislativa v rozporu s unijním právem neumožňuje produkovat konopné produkty k terapii. Jediný, kdo údajně může pěstovat konopí na terapii, je licencovaný pěstitel Elkoplast ze Slušovic pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), což je naprostý výsměch vzdělanosti a je to především nezákonné. Licencovanému pěstiteli je povoleno pouze pěstovat a zpracovat konopí na květ, k inhalaci nebo sypání do jídla, což jsou zase velmi omezené terapeutické metody. Navíc SÚKL povolil vypěstovat ryze vysoce omamnou genetiku Bedrocan s téměř dvaceti procenty THC, která je pro většinu nemocných nevhodná. České konopí stojí sto korun za gram, holandské tři sta korun. Terapii to činí pro devětadevadesát občanů nedostupnou cenově a odborně, kdy chybí celá řada účinných, jinak složených genetik konopí.

Korporátní mafie versus konopí


Proč by vůbec konopná léčiva měla být legální?
Je to tisíciletý lék, má široký záběr a je nesmírně šetrný.

V čem je tedy jejich výhoda oproti postupům, které západní medicína považuje za tradiční?
Tančilo se a pilo a veselilo
Moderní západní medicína vedená, s prominutím, korporátní mafií firem a výrobců techniky se začala etablovat od třicátých let minulého století. Špičkové technologie, nemocnice vypadají jako zařízení pro kosmonauty a pod dojmem, že jsme úžasní vědci a všechno vyřešíme, vytváříme základní problém západní medicíny, její odosobnění a neudržitelný stav ufinancovatelnosti. Asi na všech univerzitách v Evropě přísahají na Hippokrata. Ovšem on vyloučil řeznictví a další věci, které běžně dnešní medicína dělá. Chybí celostní medicína. Jdete k očařovi, jste oko. Neschopnost dívat se na zdraví v psychosomatickém a sociálním kontextu je děsivá. Samozřejmě to vyhovuje korporacím. Vytvořily si v celém západním světě právní systém, kdy nelze označit viníka. Kdo může za tak neblahý stav? Jak se vyrovnáme s tím, že pětadvacet procent lidí umře jen kvůli chybám ve zdravotnickém systému, jak uvádějí oficiální statistiky? Jakto že máme v lékárnách přes devadesát procent léčiv, která neprošla seriózním výzkumem, který by byl publikovatelný v odborném časopise, ale financovaly jej obchodní společnosti? Podíváte se na příbalový leták, najdete ohromné množství sekundárních účinků, mnohé léky vás zabijí. Nic se neděje. U konopí to nenajdete, a přesto je už pouhé vyslovení slova konopí u některých lidí jako červený hadr na býka.

Konopí takové účinky nemá?
Pokud se s konopnými léčivy zachází zodpovědně, nejsou vůbec žádné komplikace. Případně jsou minimální a nemají trvalý charakter. Nejčastěji když si vezmete větší dávku, než tělo snese. Mluvím o dospělých, u dětí je potřeba být opatrnější. Největší komplikací a ohrožení občanů je prohibice a černý trh s mnohdy toxickým konopím a výtažky, což lidé nepoznají.

Myslíte si tedy, že je to nějaký komplot mocných?
Zahradní restaurace byla pl
Pochopitelně, už od samého začátku ve třicátých letech. Jde pouze o tři věci. O peníze, moc a ideologii. Korporace mají obrovskou sílu, stojí za nimi velký kapitál, ale nejvíce za nimi stojí lidská hloupost živená propagandou médií. Když je něco racionálně uchopené a dlouhodobě to nejde, tak to má nějaké pozadí. Mediální manipulace, mytizace celé věci, neracionální diskuze. Nejvíce ilustrativní je, jak se mě soudy bojí a lžou. Vydávají rozsudky bez jakéhokoliv odůvodnění. Justice je schopná dostat se do situace, že musí v rozsudcích proti mně lhát, že konopí je prekurzor, protože nějaký Dvořák z Olomouce soudům dokázal, jak hrubě Česká republika porušuje mezinárodní úmluvy a závazky. Je to justiční kartel evropského rozměru. Soudy by neměly jednat podle toho, jak si to vládnoucí ideologie představuje, ale podle zákona.

Podaří se církev registrovat? Snad v červenci, doufá Dvořák

Jaké jsou cíle konopné církve?
Jejím cílem je zajištění náboženské svobody. Podpora vzdělání, výzkumu a především chudých lidí, kterým pomůžeme založením nadace. Chceme založit digitální univerzitu, vlastní penziony, farnosti a tak dále. Brzy lidé pochopí, že to není nástroj k tomu, aby byl někdo zfetovaný, ale je to nástroj spirituální a humanizující a obecně prospěšný. Pokud budeme mít deset tisíc členů, budeme moci chodit do vězení a věřím, že vězni s přístupem k modlitebním předmětům církve budou mít mnohem menší recidivu. Otázkou je, zda si společnost menší recidivu přeje, v Americe je snad polovina lidí ve vězení za konopí a vězeňství je samostatný průmysl. 

Nemyslíte si ale, že vám odkazování se třeba na Liberland může v očích veřejnosti uškodit, protože spoustu lidí jej vnímá jako recesi?
Jenom neznalý člověk může Liberland považovat za recesi. Jedná se o geniální myšlenku, která je zakotvená v mezinárodním právu. A ano, může mi to v očích veřejnosti uškodit, právní povědomí je u nás na mrzké úrovni.
Členové poroty Michal Rusek a Petr Palarčík

Jak se posouvá snaha o uznání církve?
Se státem momentálně vedeme odvolací správní řízení, zda ústava konopné církve, jakou jsme zveřejnili, by byla shledána jako dostatečná opora pro registraci. Ministerstvo odpovědělo, že v žádném případě. Vyjmenovali nám velice obecné důvody, žádáme v odvolacím řízení doložení jejich tvrzení, neboť šlo o spekulace. Ministerstvo kultury nám například řeklo, že vytváříme skupinu, která nabádá k trestné činnosti, chtěli jsme, aby nám to doložili na důkazech. Naopak my jsme doložili, že stát jedná s občany jako skutečná organizovaná zločinecká skupina. A spáchané zločiny soudců a státních zástupců, které byly schváleny konfiskacemi konopí pro nemocné a výzkum, odmítají všechny stupně státních zastupitelství, soudů a policie povolit vyšetřit, roky k tomu mlčí ministr vnitra, spravedlnosti a premiér. Mlčí Česká televize. Cenzura jako Brno. Ministerstvo uznalo například církve založené na bibli, která ve svých textech nabádá k vraždění a jiným ohavnostem, a to nemluvím o knihách náboženských společností a církví založených na koránu. K ničemu takovému nevybízíme.

Máte datum, do kdy byste rád měl jasno?
V červenci odjíždíme na pouť do Říma k papeži, takže doufám, že se nám vše podaří tak, aby byla do té doby konopná církev řádně registrovaná.
Velekněz osobně zkontroloval prostory před sobotní Nocí básníků o pár dní předem. Louka už byla posečena ...Gustav tekl proudem